EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015AE4936

Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om fastställande av en ram för energieffektivitetsmärkning och om upphävande av direktiv 2010/30/EU [COM(2015) 341 final – 2015/0149 (COD)]

EUT C 82, 3.3.2016, p. 6–12 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

3.3.2016   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 82/6


Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om fastställande av en ram för energieffektivitetsmärkning och om upphävande av direktiv 2010/30/EU

[COM(2015) 341 final – 2015/0149 (COD)]

(2016/C 082/02)

Föredragande:

Emilio FATOVIC

Den 31 augusti 2015 och den 15 september 2015 beslutade rådet respektive Europaparlamentet att i enlighet med artikel 194.2 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt rådfråga Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om fastställande av en ram för energieffektivitetsmärkning och om upphävande av direktiv 2010/30/EU

[COM(2015) 341 final – 2015/0149 (COD)].

Facksektionen för transporter, energi, infrastruktur och informationssamhället, som svarat för kommitténs beredning av ärendet, antog sitt yttrande den 7 januari 2016.

Vid sin 513:e plenarsession den 20 och 21 januari 2016 (sammanträdet den 20 januari) antog Europeiska ekonomiska och sociala kommittén följande yttrande med 218 röster för, 2 röster emot och 6 nedlagda röster.

1.   Slutsatser och rekommendationer

1.1

Europeiska ekonomiska och sociala kommittén stöder kommissionens förslag om att inrätta en ram för energieffektivitetsmärkning och är övertygad om att den – om den genomförs rätt och integreras med ekodesigndirektivet – kan få positiva effekter för miljön, konsumenter, företag och arbetstagare.

1.2

Kommittén anser att förslaget tar upp de viktigaste problemen i samband med den gällande lagstiftningen, bland annat i fråga om lagstiftningens effektiva tillämpning, effektiv marknadskontroll och konsumenternas rätt till tydlig, begriplig och jämförbar information. I synnerhet uppmanar EESK kommissionen att fortsätta på den inslagna vägen av standardisering och förenkling av energiklasser för samtliga produktkategorier.

1.3

EESK välkomnar valet av en förordning i stället för ett direktiv som verktyg för att garantera ett effektivt och enhetligt införande av lagförslaget inom EU:s hela territorium.

1.4

Kommittén anser att det är ett rätt val att inrätta en ”produktdatabas” som verktyg för att effektivisera marknadskontrollen. EESK anser emellertid att det är mycket viktigt att stärka kontrollerna av produkter på marknaden för att verifiera att de egenskaper som anges på etiketten faktiskt stämmer överens med produktens egenskaper.

1.5

EESK uppmanar kommissionen att upprätta och finansiera gemensam och standardiserad utbildning för alla arbetstagare och andra personer som är involverade i övervakning och kontroll.

1.6

EESK delar valet att återgå till den tidigare energiskalan från A till G, eftersom den är mer lättbegriplig för konsumenterna, och även att införa en färgskala från grönt till rött för att bättre åskådliggöra en produkts energieffektivitet.

1.7

Kommittén föreslår att man utarbetar en ny grafisk design för energimärkningen för att bekämpa förfalskning och undvika förvirring bland konsumenterna, i synnerhet under övergångsperioden. EESK föreslår också att man låter färgskalan vara grå för de klasser i vilka det inte ingår några produkter på marknaden antingen till följd av en skalrevidering eller på grund av de begränsningar som följer av direktivet om ekodesign.

1.8

EESK föreslår att den nya märkningen kompletteras med annan information som är angelägen för konsumenterna, till exempel ”produkternas minsta livslängd” och ”produktens energiförbrukning under dess livscykel”, bland annat med hänvisning till koldioxidavtrycket. Sådana uppgifter är mycket viktiga för att en effektiv ekonomisk jämförelse mellan energirelaterade produkter som tillhör olika klasser ska bli möjlig och för att motverka och avskräcka från programmerad föråldring av produkter.

1.9

Om en så avgörande fråga som införandet av ett påföljdssystem överlåts till de enskilda medlemsstaterna, kommer detta att leda till att efterlevnaden av förordningen inte blir enhetlig, vilket enligt EESK gör valet av förordning i stället för direktiv verkningslöst.

1.10

Kommittén anser att EU i enlighet med subsidiaritetsprincipen bör underlätta de mest eftersatta samhällskategoriernas tillgång till de energieffektivaste produkterna för att motverka fenomenet ”energifattigdom”.

1.11

Enligt principen ”design för alla”, som syftar till att framställa produkter som alla kan använda, måste även märkningarna bli allt mer begripliga för alla, framför allt med hänsyn till behoven hos medborgare med funktionsnedsättningar.

1.12

Kommittén uppmanar EU att verka för att eventuella extrakostnader på grund av det nya märkningssystemet inte automatiskt övervältras på detaljhandlarna eller slutanvändarna.

1.13

EESK beklagar avsaknaden av en särskild strategi för e-handeln, som kommittén anser är nödvändig eftersom e-handeln utgör en av de sektorer där tillämpningen av förordningen annars i stor utsträckning skulle negligeras. Kommittén uppmanar särskilt till snabba åtgärder för att reglera de online-marknadsplatser där man upptäckt de största överträdelserna av skyldigheten att tillhandahålla energimärkning.

1.14

EESK noterar avsaknaden av särskilda åtgärder för ”återvunna” energirelaterade produkter. EESK anser att det är särskilt nödvändigt att reglera saluförandet av dessa produkter, när de säljs i därtill inrättade butiker, så att inga luckor skapas i lagstiftningen och framför allt för att gynna en bättre integrering mellan strategierna för energieffektivitet och för kretsloppsekonomin.

1.15

Kommittén uppmanar kommissionen att ägna särskild uppmärksamhet åt produkter som importeras från tredjeländer för att skydda produktionen i EU mot eventuell illojal konkurrens eller bedrägerier i form av uppenbar förfalskning av märkningen.

1.16

EESK anser att EU bara kan uppnå sina energieffektivitetsmål genom att aktivt involvera konsumenterna. Därför begär kommittén att civilsamhällets organisationer samverkar med de nationella regeringarna för att få igång en mer effektiv informations- och sensibiliseringsverksamhet som når ut till alla, inklusive de enskilda detaljhandlarna.

1.17

Kommittén stöder förslaget om att göra det obligatoriskt att reklam ska innehålla energimärkningen för varje enskild produkt eller, när detta inte är möjligt, åtminstone energiklassen, i syfte att bättre informera konsumenterna och öka medvetenheten.

1.18

EESK anser att en enda vecka i slutet av övergångsperioden är en alltför kort tid för att man definitivt ska kunna övergå till produkter med märkning enligt det nya systemet. Därför begär kommittén att tiden utsträcks till 30 dagar.

1.19

EESK uppmanar kommissionen att tillämpa ett mer försiktigt och välavvägt synsätt på delegerade akter. Kommittén förväntar sig i synnerhet att delegeringarna är tydliga och väl definierade, att Europaparlamentets kontroll garanteras och framför allt att antagandet av delegerade akter alltid föregås av ett effektivt samråd och sker under medverkan av medlemsstater, EESK och berörda parter.

1.20

EESK anser att perioden på åtta år för utvärdering av märkningssystemet är lämplig, men föreslår ändå att systemets effekter utvärderas efter halva denna tidsperiod.

1.21

EESK anser att det är ytterst viktigt att införa en entydig och stabil mekanism för skalrevidering så att de skalrevideringar som i framtiden kommer att bli nödvändiga till följd av den tekniska utvecklingen på marknaden blir ekonomiska, exakta och oomtvistade. Kommittén föreslår därför att man gör en skalrevidering först när produkterna i energiklass A utgör minst 20 % av marknaden.

2.   Inledning

2.1

Den 25 februari 2015 offentliggjorde kommissionen paketet ”Energiunionen”, som är strukturerat i tre meddelanden:

en ramstrategi för en motståndskraftig energiunion (1);

ett meddelande om EU:s ståndpunkt i fråga om en global klimatöverenskommelse;

ett meddelande om de åtgärder som behövs för att uppnå målsättningen 10 % sammanlänkningsnivå i fråga om el till 2020.

2.2

Strategin för en energiunion, som bygger på ett helhetsperspektiv, har som mål att förbättra energiförsörjningens säkerhet, hållbarhet och konkurrenskraft och har fem dimensioner:

Energitrygghet, solidaritet och förtroende.

En helt integrerad europeisk energimarknad.

Energieffektivitet som bidrar till dämpad efterfrågan.

En ekonomi utan kol och olja.

Forskning, innovation och konkurrenskraft.

2.3

Ovannämnda strategi är bakgrunden till förordningen om inrättande av en ram för energieffektivitetsmärkning och ändringen av direktiv 2010/30/EU (2).

2.4

Den nya ramen för märkning har en systerrättsakt i direktivet 2009/125/EG om ekodesign (3). Enligt kommissionsledamoten för klimat och energi Miguel Arias Cañete kommer EU i och med att de båda rättsakterna genomförs ”att till 2020 spara lika mycket energi som Italien förbrukar varje år, motsvarande 166 miljoner ton olja”, vilket också kraftigt påverkar koldioxidutsläppen.

2.5

I den nya förordningen erinras bland annat om resultaten av efterhandsutvärderingen av den nuvarande lagstiftningen, resultaten av de samråd som förts mellan berörda medborgare och intressenter, samt en särskild konsekvensbedömning (4).

3.   Sammanfattning av kommissionens förslag

3.1

Kommissionens förslag framläggs för första gången i form av en förordning och inte längre som ett direktiv, för att förenkla det rättsliga sammanhanget för medlemsstaterna och företagen men framför allt för att säkerställa att principerna i förordningen tillämpas och följs på ett enhetligt sätt i hela EU.

3.2

Förslaget innefattar inrättandet av en produktdatabas för att effektivisera marknadskontrollen. Det är producenterna som har skyldighet att föra in ett antal uppgifter i denna databas. Det är viktigt att understryka att företagen redan nu måste lämna dessa uppgifter på begäran från de nationella marknadstillsynsmyndigheterna. Därför bedömer kommissionen att extrakostnaderna för företagen blir mycket låga (5).

3.3

Förslaget syftar till att revidera den nu gällande energiskalan, som infördes genom direktiv 2010/30/EU, av två skäl:

a)

Det har visat sig att skalan från A+ till A+++ har gjort märkningen svårare att förstå och därigenom avhållit konsumenterna från att anskaffa energieffektivare produkter.

b)

De högsta energiklasserna är redan överfulla av olika produktkategorier.

Därför föreslår kommissionen en återgång till den föregående skalan från A till G, som anses vara lättare att förstå. Det medför att alla produkter som i dag finns i handeln måste klassas om. Klasserna A och B lämnas tomma för att undvika problemet med att de högsta klasserna omedelbart blir överfulla (6). Som fullbordan och komplettering införs dessutom i märkningen en färgskala från grönt till rött som visar om produkterna är mer eller mindre effektiva ur energisynpunkt.

3.4

Förslaget innefattar en övergångsperiod på sex månader under vilken de produkter som nu saluförs ska finnas med dubbel märkning så att ”skalrevideringsprocessen” kan genomföras på rätt sätt utan att skapa ytterligare förvirring bland konsumenterna. Under detta skede ska medlemsstaterna dessutom organisera särskilda kampanjer för att informera konsumenterna om det nya märkningssystemet.

3.5

Enligt kommissionen bör både tillsynsverksamheten och upprättandet av ett påföljdssystem ligga under respektive medlemsstaters behörighet (7).

3.6

Kommissionen ska ges befogenhet att anta delegerade akter för att säkerställa att förordningen tillämpas rätt. Denna befogenhet kan när som helst återkallas av rådet och Europaparlamentet. Kommissionen ska för varje delegerad akt säkerställa ett jämlikt deltagande av medlemsstaternas representanter och de parter som berörs av den specifika produktkategorin. Medlemsstater och berörda parter ska mötas i ett särskilt samrådsforum.

3.7

Nästa utvärdering av märkningsramen ska ske om åtta år. Etiketterna på produkter som redan finns på marknaden ska omprövas inom fem år, men det har inte fastställts någon exakt tidsram för skalrevidering av produkter som marknadsförs efter antagandet av förordningen.

4.   Allmänna kommentarer

4.1

EESK välkomnar kommissionens förslag, som är sprunget ur medvetandet om att energimärkningen har en positiv inverkan på miljön, konsumenterna, företagen i EU och sysselsättningen (8).

4.2

EESK tillmäter det nya märkningssystemet en viktig strategisk roll, utöver den rent tekniska, eftersom det både direkt och indirekt griper in i energisektorerna, den inre handeln, den tekniska utvecklingen, miljön och mer allmänt sett processerna för hållbar utveckling.

4.3

EESK inser att förslaget har den förtjänsten att det tar upp de viktigaste problemen med den nuvarande lagstiftningen, även om det i vissa fall saknar ambitioner och visioner. Förslaget koncentrerar sig ju på att lösa omedelbara och tvingande problem utan att blicka framåt mot energihandelns och energiproduktionens möjliga framtida utveckling.

4.4

EESK uppmanar kommissionen att fortsätta på den inslagna vägen av standardisering och förenkling av energiklasser för samtliga produktkategorier. Detta kommer att spela en viktig roll för att sprida ett selektivt tillvägagångssätt bland konsumenterna när det gäller inköp och tillföra mervärde till produkter av högre kvalitet.

4.5

EESK välkomnar valet av förordning som verktyg, i stället för direktiv, för att rättsakten ska kunna införas effektivt, noggrant och enhetligt i hela EU. Det selektiva utnyttjandet av detta verktyg är av stor betydelse även för en effektiv integrationsprocess i EU.

4.5.1

Kommittén stöder förslaget om att inrätta en ”produktdatabas” som ett oundgängligt verktyg för en effektiv marknadskontroll. Konsumentsammanslutningar i många EU-länder har i själva verket flera gånger lyft fram problemet med bristande efterlevnad av det tidigare direktivet 2010/30/EU och följderna i form av produkter som marknadsförs utan etiketter som visar energiförbrukningen. Produktdatabasen måste inrättas också för att garantera verkligt lika villkor för konkurrerande produkter på den inre marknaden.

4.6

EESK anser att uppbyggandet av en ”produktdatabas” är viktigt, men ändå inte avgörande för en korrekt marknadskontroll. Kommittén hoppas att tillsynsmyndigheterna skärper kontrollerna av produkter på marknaden för att kontrollera överensstämmelsen mellan de egentliga produktegenskaperna och de egenskaper som anges på märkningen.

4.7

Med tanke på marknadskontrollens och övervakningens mycket tekniska karaktär uppmanar kommittén kommissionen att införa gemensam och standardiserad utbildning för arbetstagare och andra personer som är involverade i övervakning och kontroll av marknaden med särskild finansiering, för att säkerställa att förordningen kan genomföras snabbt och effektivt i alla medlemsstater.

4.8

EESK stöder beslutet att återgå till den tidigare energiskalan från A till G eftersom den är mer lättbegriplig för konsumenterna. Det bör till exempel framhållas att skillnaden i energiförbrukningen mellan ett kylskåp i klass A+++ och ett i klass A+ är 42 %, men med det nuvarande märkningssystemet uppfattar man inte omedelbart skillnaden i energieffektivitet och kostnader. Detta betyder att principen ”den som betalar mer betalar mindre” gäller för vissa produktkategorier, eftersom konsumenterna på kort tid kan tjäna in kostnaderna för produkter i en högre kategori. Men då krävs att etiketterna blir mer tydliga, begripliga och jämförbara.

4.9

EESK anser att den viktigaste målsättningen för förslaget är att det tillämpas enhetligt inom hela EU. Om man anförtror en så kritisk aspekt som inrättandet av ett påföljdssystem åt de enskilda medlemsstaterna kommer detta att medföra att efterlevnaden av förordningen inte blir enhetlig, vilket gör valet av förordning i stället för direktiv verkningslöst.

4.10

Sammantaget anser EESK att det nya märkningssystemet med denna struktur kan garantera följande:

4.10.1

Att konsumenterna får mer korrekt, relevant och jämförbar information om energieffektivitet och energiförbrukning för alla produkter som säljs i EU, vilket gynnar ett medvetet och långsiktigt ekonomiskt fördelaktigt val samt en miljövänlig användning.

4.10.2

Att den fria rörligheten för produkter förbättras så att lika villkor kan garanteras. Detta kommer också att stärka EU-företagens konkurrenskraft, eftersom de får ett incitament till innovation och fördelen av att komma in tidigare på marknaden jämfört med företag i tredjeländer, med möjlighet till högre vinstmarginaler.

4.10.3

Att sysselsättningen kommer att stärkas på villkor att EU-företagen åtar sig att inte senare flytta ut sin produktion, vilket indirekt kan stimulera produktionen i EU och hushållens konsumtion.

5.   Särskilda kommentarer

5.1

EESK anser att det nya märkningssystemet är en förbättring jämfört med den nuvarande lagstiftningen men att det inte tillgodoser konsumenternas alla informationsbehov. Därför föreslår kommittén att andra uppgifter förs in på etiketten, till exempel ”produktens minsta livslängd” (9) och ”produktens energiförbrukning under dess livscykel”, bland annat med hänvisning till koldioxidavtrycket. Sådana uppgifter är av grundläggande betydelse för att man ska kunna göra en verklig ekonomisk jämförelse mellan energirelaterade produkter i olika klasser och för att motverka och avskräcka från programmerad föråldring av produkter.

5.1.1

Ytterligare uppgifter som är nyttiga men inte oumbärliga för konsumenterna, till exempel den extra energikostnad som produkter som används för hemautomation genererar, kan göras tillgängliga genom en lämplig webbplats om produkters energieffektivitet eller med hjälp av en lämplig QR-kod som anges på etiketten så att alla produkter blir lätt åtkomliga från en surfplatta eller en smartphone. Så har man redan gjort i samma syfte för andra kommersiella produkter inom ramen för den utveckling som granskades i handlingsplanen ”Sakernas Internet” (10).

5.2

Kommittén föreslår att man utarbetar en ny grafisk design för energimärkningen för att bekämpa förfalskning och undvika förvirring bland konsumenterna, i synnerhet under övergångsperioden. EESK föreslår också att man låter färgskalan vara grå för de klasser i vilka det inte ingår några produkter på marknaden för att inte avskräcka konsumenter från att göra ett inköp. Detta bör göras både för de lägsta klasserna, om produkterna har tagits bort från marknaden genom direktivet om ekodesign, och för de högsta klasserna, som fortfarande inte har uppnåtts av produkter på marknaden till följd av skalrevideringen.

5.3

EESK påminner kommissionen om de argument som framfördes redan i yttrandet TEN/516 (11) och i synnerhet fenomenet ”energifattigdom”, som mer än 50 miljoner medborgare i hela EU lider av. Det innebär att EU enligt subsidiaritetsprincipen så långt som möjligt ska underlätta tillgången till produkter med mycket hög energieffektivitet även för de fattigaste och mest missgynnade samhällsgrupperna. Samtidigt ska EU verka för att eventuella extrakostnader som det nya märkningssystemet medför inte automatiskt övervältras på detaljhandlarna eller slutanvändarna.

5.3.1

Många EU-länder har redan med framgång infört god praxis i fråga om subsidiaritet och tillgänglighet för energirelaterade produkter. En sådan praxis är möjligheten att göra avdrag i inkomstdeklarationen för kostnaden för energirelaterade produkter i en högre klass. Men utöver god nationell praxis, hur nyttig och viktig den än är, förväntar sig EESK att i synnerhet EU och rådet, med tanke på den betydande utmaning som energieffektiviteten utgör, verkligen gör bruk av subsidiaritetsprincipen och arbetar för att få igång en gemensam strategi där alla medborgare involveras i ”energirevolutionsprocessen”.

5.4

I ljuset av principen ”design för alla”, som går ut på att produkterna utformas så att de kan användas av alla, måste också etiketterna bli allt mer ”begripliga för alla”, med särskild hänsyn till behoven hos medborgare med funktionsnedsättningar.

5.5

EESK beklagar avsaknaden av en specifik strategi för e-handeln, vars omsättning ständigt växer och som i dag är en av de sektorer där produkternas jämförbarhet och framför allt marknadskontrollen har visat sig vara särskilt komplicerad och besvärlig. Observatörsorganet MarketWatch har rapporterat att bara 23 % av online-produkterna är korrekt märkta. Det utgör en faktor som snedvrider marknaden och som orsakar uppenbara skador för företag och konsumenter.

5.5.1

Kommittén konstaterar att den nuvarande delegerade förordningen (EU) nr 518/2014 vad gäller märkning av energirelaterade produkter på internet, som trädde i kraft den 1 januari 2015, inte är tillräckligt anpassad till den föreslagna nya förordningen. Den föreskriver bland annat att märkningen är obligatorisk endast på nya produkter och inte på sådana som redan salutförs, för vilka märkningen endast är frivillig. Dessutom löser den inte problemet med online-marknadsplatser, där konsumenten ofta omedvetet köper varor som utbjuds till försäljning av utomstående annonsörer, och där webbplatsen inte har ansvar för falsk eller oriktig reklam.

5.6

EESK konstaterar att varken det nuvarande eller det nya märkningssystemet tar upp ämnet ”återvunna” energirelaterade produkter. Därför anser kommittén att en reglering av handeln med dessa produkter, i synnerhet när det gäller produkter som säljs i därtill inrättade butiker, är lämplig och nödvändig för att det inte ska finnas luckor i förordningen och framför allt för att skapa en bättre integration mellan ekodesigndirektivet och kommissionens meddelande ”Mot ett kretsloppssamhälle” (12). EESK påminner också om den ställning som kommittén tidigare intagit mot ”programmerad föråldring” för att i stället gynna saluförandet av hållbarare och slitstarkare produkter (13).

5.7

EESK uppmanar kommissionen att ägna särskild uppmärksamhet åt produkter som importeras från tredjeländer så att produktionen i EU skyddas mot eventuell illojal konkurrens. EESK uppmanar särskilt kommissionen att inleda en stark kampanj mot förfalskning av etiketter, göra etiketterna svåra att förfalska och stärka kontrollen av subjektiv och objektiv överensstämmelse, och, om en tydlig överträdelse upptäcks, bestraffa importören genom att dra tillbaka produkten från marknaden.

5.8

EESK understryker att upplysning om köp och medveten användning av produkter utgör nyckelfaktorer för att uppnå de mål som EU har satt upp när det gäller energieffektivitet. Medlemsstaterna uppmanas med rätta att spela en nyckelroll med riktade kampanjer för att informera och medvetandegöra. EESK förväntar sig dock en aktiv medverkan från civilsamhällets organisationer, både på nationell och EU-nivå, för att skapa en mer effektiv och precis kommunikation (14), inklusive gentemot de enskilda detaljhandlarna.

5.8.1

Kommittén stöder kommissionens förslag om att göra det obligatoriskt att reklam ska innehålla energimärkningen för varje enskild produkt eller, när detta inte är möjligt, åtminstone energiklassen, i syfte att informera konsumenterna och öka medvetenheten samt främja en förnuftig användning av energirelaterade produkter (15).

5.9

EESK understryker också möjligheten att revidera vissa aspekter under den övergångsperiod som behövs för ”skalrevideringen” av produkterna. Enligt förordningen räcker det med en vecka för att gå över från ett system med dubbel märkning till ett system där enbart produkter som är märkta enligt det nya systemet finns kvar när den ovannämnda sexmånadersperioden har löpt ut. En sådan period riskerar att bli alltför kort och föga realistisk, och därför begär kommittén att den utsträcks till 30 dagar, den tid som företag normalt får på sig för att inventera sina produkter.

5.10

EESK uppmanar kommissionen att tillämpa ett mer försiktigt och välavvägt synsätt på delegerade akter. Kommittén förväntar sig i synnerhet att delegeringarna är tydliga och väl definierade, att Europaparlamentets kontroll garanteras och framför allt att antagandet av delegerade akter alltid föregås av ett effektivt samråd och sker under medverkan av medlemsstater, EESK och berörda parter (16).

5.11

Kommittén ställer sig positiv till inrättandet av ett särskilt samrådsforum för att få igång en strukturerad dialog mellan kommissionen, medlemsstaterna och de berörda parterna.

5.12

EESK anser att den period på 8 år som fastställts för översynen av märkningsramen är lämplig, men kommittén önskar att man gör en noggrann utvärdering efter halva denna tidsperiod för att grundligt verifiera effekterna och det faktiska genomförandet. Ett sådant initiativ är så mycket mer angeläget som man med detta förslag avser att övergå från ett direktiv till en förordning.

5.13

EESK anser att det är ytterst viktigt att införa en entydig och stabil mekanism för skalrevidering så att de skalrevideringar som i framtiden kommer att bli nödvändiga till följd av den tekniska utvecklingen på marknaden blir ekonomiska, exakta och oomtvistade. I detta avseende anses det nödvändigt att göra en skalrevidering endast när det verkligen behövs och först när produkterna i energiklass A utgör minst 20 % av marknaden.

Bryssel den 20 januari 2016.

Georges DASSIS

Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs ordförande


(1)  Referens: COM(2015) 80 final.

(2)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/30/EU av den 19 maj 2010 om märkning och standardiserad produktinformation som anger energirelaterade produkters användning av energi och andra resurser (EUT L 153, 18.6.2010, s. 1).

(3)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/125/EG av den 21 oktober 2009 om upprättande av en ram för fastställande av krav på ekodesign för energiförbrukande produkter (EUT L 285, 31.10.2009, s. 10).

(4)  SWD(2015) 139.

(5)  COM(2015) 341 final, punkt 2.3 i ”Motivering”.

(6)  COM(2015) 341 final; artikel 7.3.

(7)  COM(2015) 341 final; artikel 4.5.

(8)  EESK:s yttrande om ”Ekodesign/energiförbrukande produkter” (EUT C 112, 30.4.2004, s. 25).

(9)  EESK:s yttrande om ”Produkters livslängd och konsumentupplysning” (EUT C 67, 6.3.2014, s. 23).

(10)  EESK:s yttrande om ”Sakernas Internet – En handlingsplan för Europa” (EUT C 255, 22.9.2010, s. 116).

(11)  EESK:s yttrande om ”Samordnade europeiska åtgärder för att förebygga och bekämpa energifattigdom” (EUT C 341, 21.11.2013, s. 21).

(12)  COM(2014) 398 final. EESK:s yttrande om ”En cirkulär ekonomi i EU” (EUT C 230, 14.7.2015, s. 91).

(13)  Se fotnot 9.

(14)  En studie från EESK om civilsamhällets roll för genomförandet av EU-direktivet om förnybar energi. Samordnare: Lutz Ribbe, januari 2015.

(15)  COM(2015) 341 final; skäl 10 och artikel 3.3 a.

(16)  EESK:s yttrande om ”Delegerade akter” (EUT C 13, 15.1.2016, s. 145).


Top